Descoperiți farmecul fructelor liofilizate, adică uscate prin îngheț! La fel de aromate ca cele proaspete, pline de gust, vitamine și minerale. În plus, sunt crocante și, dacă sunt bine închise, rezistă cu adevărat mult timp.
Fructele uscate cu siguranță fiecare dintre noi le-a gustat cel puțin o dată în viața sa. Cu toate acestea, îndrăznim să presupunem că în majoritatea cazurilor a fost vorba despre fructe uscate prin căldură – poate cele uscate acasă în uscătorul propriu. Astfel de fructe sunt gustoase, dar își pierd forma și culoarea inițială. În schimb, uscarea prin îngheț, adică liofilizarea, păstrează forma, structura și culoarea fiecărui bucățică de fruct și prelungește semnificativ durata sa de viață. V-a captivat? Pe noi da, așa că am pregătit un scurt ghid al lumii fructelor liofilizate.
Procesul de liofilizare vă va face să simțiți frigul
Să începem prin a clarifica cum funcționează de fapt liofilizarea. Tipul selectat de fruct este înghețat mai întâi la temperaturi mult sub punctul de îngheț, de obicei în intervalul -50 până la -100 °C. Liofilizarea necesită timp, mult timp, deoarece este un proces de îngheț lent, care poate dura chiar o zi sau o zi și jumătate. Materia primă trebuie să fie înghețată complet, deoarece dacă ar rămâne doar particule mici de apă în ea, acestea ar începe să fiarbă la presiuni scăzute și ar crea vapori, care ulterior ar sparge fructele.
Al doilea pas în această călătorie friguroasă este paradoxalul uscat primar în vid. În timpul acestui proces are loc scăderea presiunii și creșterea temperaturii. Din nou, este un proces foarte lent care durează câteva ore, iar fructul pierde până la 95% din apă.
A treia etapă pe drumul spre fructele liofilizate deosebit de bune este uscatul secundar. Scopul acestuia este de a elimina moleculele de apă rămase care ar putea să rămână pe suprafața fructelor. La sfârșit, fructul uscat conține doar 1 până la 4% apă și devine o gustare fragilă și ușoară plină de aromă.
Gustul pur al naturii
Așa cum am menționat deja, una dintre principalele avantaje ale fructelor uscate prin îngheț este faptul că își păstrează toate vitaminele și mineralele ca frații lor proaspeți. La fel, nu își pierd gustul, aroma și culoarea. Este ca și cum ați călători în timp – fructele au gust proaspăt, chiar dacă a trecut ceva timp de la recoltare.
Deoarece fructele liofilizate nu conțin apă, una dintre avantajele lor este greutatea redusă. Cu absența apei mai este legat și un alt aspect. Atunci când consumați fructe uscate prin îngheț, trebuie să fiți atenți cât de mult mâncați. Chiar și o mică mână de fructe liofilizate are aceleași valori nutriționale ca și o mână de fructe proaspete.
Fructele liofilizate au nevoie de o depozitare corespunzătoare – doar așa vor rezista mult timp în gospodăria dvs. Este foarte important ca fructele uscate prin îngheț să nu se ude. Își vor pierde crocanța. Vă recomandăm să le depozitați la temperatura camerei într-un recipient etanș.
Cu siguranță trebuie să gustați aceste fructe liofilizate
Noi, la GRIZLY, iubim fructele uscate prin îngheț, iar în oferta noastră veți găsi mai multe tipuri. Desigur, nu vă putem spune care sunt cele mai bune fructe liofilizate pentru dvs., dar avem câteva sugestii pentru hiturile din lumea fructelor liofilizate:
Căpșunii liofilizate în ambalaj XXL
Căpșunii liofilizate crocante sunt ambalate într-un ambalaj frumos, care se poate închide din nou, astfel încât să nu-și piardă nimic din crocanță și prospețime. Sunt o sursă bogată de vitamina C și fibre și pot fi consumate și de diabetici, deoarece au un index glicemic scăzut.
Se usucă întregi și, datorită acestui fapt, oferă corpului dvs. mai multe substanțe nutritive importante. Ne referim la zinca, care se găsește în principal în semințe. În plus, murele liofilizate sunt o sursă de calciu, fosfor, fier și vitaminele B și C.
Mango uscat prin îngheț în ambalaj XXL
În oferta noastră, avem și mango liofilizat în ambalaj mare. Cu siguranță merită să-l includeți în dieta dvs., deoarece este o sursă de potasiu, vitamina E și C și vitamine din grupa B. Bucățelele de mango uscat sunt delicioase așa cum sunt sau pot fi adăugate ca ingredient dulce la iaurt sau fulgi de ovăz.
Mix de șase tipuri de fructe liofilizate
Alegerea ideală pentru cei care ezită. Nu trebuie să decideți care dintre fructele liofilizate să le încercați prima dată, puteți gusta șase tipuri de fructe în același timp! În mixul nostru crocant veți găsi bucăți de mango liofilizat, mure, ananas, banane, căpși și piersici.
Gust crocant de exotism
În forma liofilizată, puteți încerca și bucăți mai exotice de fructe. De exemplu, felii de smochine uscate prin congelare sunt o delicatesă atât pentru ochi, cât și pentru papilele gustative. Conțin zaharuri nerafinate, transformându-se astfel într-o sursă imediată de energie. De asemenea, puteți gusta fructul dragonului liofilizat, care uneori este numit pară de căpșuni. Aroma sa se aseamănă cel mai mult cu gooseberries și pepene verde