Budinca de chia este o gustare sănătoasă sau un mic dejun excelent, pe care îl puteți pregăti pentru câteva zile înainte. Aveți nevoie de doar 2 ingrediente – semințe de chia și lapte. După înmuiere, semințele de chia se umflă și capătă o structură gelatinoasă, care este potrivită pentru pregătirea budincii. Budinca de chia poate fi savurată de vegani și celiaci, deoarece este în mod natural fără gluten, iar varianta vegană se prepară rapid cu ajutorul laptelui vegetal. Semințele de chia au o aromă delicată de nucă, astfel încât le puteți combina practic cu orice. Pentru aromatizare și decorarea budincii sunt potrivite în special fructele proaspete sau liofilizate, ciocolata sau nuca de cocos.
Despre ce veți citi:
- Chia – o sămânță mică cu o istorie lungă
- Cum să faceți budinca de chia perfectă?
- Cât de mult ține budinca de chia?
- Rețetă: Budinca de chia cu cocos și mango
- Rețetă: Budinca de chia cu căpșuni și smântână
- Rețetă: Budinca de chia de toamnă cu condimente
Chia: o sămânță mică cu o istorie lungă
Ar putea părea că semințele de chia sunt populare doar în ultimii ani, dar au fost foarte apreciate încă din vremea aztecilor și mayașilor, pentru care erau o sursă importantă de energie. Chia sunt bogate în special în acizi grași omega-3, fibre și antioxidanți. Ele ajută la digestia corectă și contribuie la reducerea riscului de boli cardiace. În mod justificat, sunt considerate superalimente.
Cum să faceți budinca de chia perfectă?
Sunt disponibile semințe de chia albe și negre. Din punct de vedere al gustului și nutriției, sunt foarte asemănătoare, deci nu contează pe care le alegeți. De asemenea, le puteți amesteca împreună.
Înmuiați semințele timp de cel puțin 20-30 de minute. Raportul recomandat pentru pregătirea budincii de chia este de 2 linguri de semințe la 1/2 cană de lapte. Dacă este prea puțin lichid, unele semințe nu se vor umfla și vor rămâne tari. Pe de altă parte, cu prea puține semințe, nu veți obține consistența dorită de budincă. Dacă este necesar, nu ezitați să adăugați semințe sau lapte. Este important să amestecați bine, astfel încât semințele să se umfle uniform. Înmuiați semințele în lichid, amestecați, lăsați-le să stea 10 minute și apoi amestecați din nou. Acest lucru va preveni formarea de cocoloașe. Dacă nu sunteți mulțumit de consistența finală a budincii, încercați să o blenduiți. Consistența va fi astfel mai fină și mai asemănătoare cu budinca clasică.
Cât de mult ține budinca de chia?
Budinca de chia ținută la frigider rezistă 5 până la 7 zile, în funcție de alte ingrediente pe care le-ați folosit. Puteți astfel să vă pregătiți micul dejun pentru întreaga săptămână. Nu vă place micul dejun rece? Nicio problemă! Budinca de chia poate fi încălzită fără probleme. Semințele de chia pot fi achiziționate în avans, întrucât în pungi sigilate, datorită prezenței antioxidanților naturali, rezistă câțiva ani. Recomandăm depozitarea lor la temperatura camerei, de exemplu, în cămară, nu este necesar să fie păstrate în frigider.
Budinca de chia cu cocos și mango
Ingrediente:
- ½ cană de lapte de cocos
- ½ cană de lapte de migdale
- 1 lingură de sirop de arțar
- ¼ cană de semințe de chia
- 1 mango copt
- 1 banană coaptă
- pentru decor: căpșuni, afine, cocos ras
MOD DE PREPARARE:
- Amestecați laptele de cocos, laptele de migdale și siropul de arțar. Adăugați semințele de chia, amestecați și lăsați-le să stea 10 minute. Amestecați din nou, acoperiți și lăsați la frigider cel puțin o oră (ideal peste noapte).
- Mango-ul și banana se blenduiesc împreună până se obține un piure gros.
- Budinca de chia se împarte în pahare. Se adaugă piureul de mango și se decorează cu fructe. La final, presărați cocos ras.
Budinca de chia cu căpșuni și smântână
Ingrediente:
- 200 ml alternativă de smântână din soia
- 80 g semințe de chia
- 500 g căpșuni
- pentru gust: sirop de agave, curmale sau cicoare
- pentru decor: fructe proaspete, fulgi de cocos, goji, alune de pădure
MOD DE PREPARARE:
- Blenduiți căpșunile împreună cu smântâna vegetală până devin un piure fin.
- Îndulciți amestecul după gust cu sirop și adăugați semințele de chia.
- Lăsați-le să se umfle cel puțin 4 ore în frigider.
- Împărțiți budinca în boluri și decorați cu fructe proaspete și alte ingrediente preferate.
Autor rețetă: compania Countrylife
Budinca de chia de toamnă cu condimente
Ingrediente:
- ¼ cană de semințe de chia
- 1,5 cană de lapte de migdale
- 2 linguri de sirop de arțar
- ½ linguriță de extract de vanilie
- un vârf de cuțit de ghimbir măcinat, scorțișoară, nucșoară și cuișoare
- pentru decor: 4 smochine, 1 măr mediu, scorțișoară, sirop de arțar, nuci pecan, rodie
MOD DE PREPARARE:
- Semințele de chia se toarnă peste laptele de migdale. Adăugați siropul de arțar, extractul de vanilie și amestecul de condimente. Amestecați și lăsați să stea 10 minute. Amestecați din nou și lăsați acoperit peste noapte în frigider.
- Pregătiți amestecul de fructe: tăiați 2 smochine și mărul în bucăți. Puneți-le într-o cratiță, adăugați puțină apă, sirop de arțar și un vârf de cuțit de scorțișoară. Fierbeți până când cea mai mare parte a lichidului se evaporă și fructele se înmoaie.
- Puneți amestecul de fructe pe fundul paharelor, adăugați stratul de budincă de chia și decorați cu semințele de rodie, nuci pecan și restul smochinelor.