Psyllium: Ce este, efecte, administrare corectă și rețete
Consumi suficiente fibre? Dacă faci parte din eșantionul reprezentativ, probabil că nu. Deficiența de fibre poate duce la constipați...
Semințele de in sunt importante în alimentație, mai ales datorită conținutului lor ridicat de acizi grași. Sunt în special bogate în acizi grași omega-3, atât de sănătoși. Este recomandat să le măcinați înainte de consum, astfel încât organismul să poată procesa în mod corespunzător substanțele valoroase din semințe.
Informații nutriționale per 100 g |
|
---|---|
Valoare energetică: |
2234 kJ / 534 kcal |
Grăsimi: |
42,2 g |
din care acizi grași saturați: |
3,7 g |
Carbohidrați: |
29 g |
din care zaharuri: |
1,5 g |
Fibre: |
27,3 g |
Proteine: |
18,3 g |
Sare: |
0,03 g |
Semințele reprezinta adevarate comori nutritionale. Este cel mai bine să le consumăm în stare brută, când sunt cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv. Inul maro are o aromă tipică de nucă, în timp ce inul auriu este mai delicat la gust. Ambele tipuri au aproape aceleași componente nutritive, diferă doar culoarea semințelor.
Din punct de vedere nutritiv, semințele de in sunt, așa numitele, super-alimente. Sunt bogate în vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, vitamina E. Conțin, de asemenea, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu și zinc. Semințele de in conțin cca 30% grăsimi, în special acizi grași omega 3, care se găsesc mai ales în grăsimile de pește și au un efect benefic asupra metabolismului lipidic (reduc colesterolul LDL). Pe lângă beneficiile acizilor grași Omega 3, semințele de in conțin și concentrații de fitoestrogeni lignani, care sunt estrogeni de origine vegetală, care în organism se comportă similar cu estrogenul uman. Consumul acestora ar trebui evitat de către femeile însărcinate și cele care alăptează.
Semințele de in sunt o sursă apreciată de fibre și în special de proteine (aproximativ 20 g/100 g), de aceea sunt un aliment preferat de vegetarieni și vegani. Semințele de in sunt printre cele mai tari semințe, care sunt greu digerate de organismul uman. Prin urmare, este necesar să mestecăm bine semințele de in, altfel nu vom obține substanțele nutritive necesare. Înainte de utilizare, este adesea mai bine să măcinăm sau să zdrobim semințele de in într-un mojar. După o astfel de pregătire, este cel mai bine să le consumăm imediat.
Informații nutriționale per 100 g |
|
---|---|
Valoare energetică: |
2234 kJ / 534 kcal |
Grăsimi: |
42,2 g |
din care acizi grași saturați: |
3,7 g |
Carbohidrați: |
29 g |
din care zaharuri: |
1,5 g |
Fibre: |
27,3 g |
Proteine: |
18,3 g |
Sare: |
0,03 g |
Consumi suficiente fibre? Dacă faci parte din eșantionul reprezentativ, probabil că nu. Deficiența de fibre poate duce la constipați...