Parfumul de cozonac este, fără îndoială, aroma Crăciunului. Fiecare își păzește rețeta de familie ca pe ochii din cap, dar cofetăreasa Klára Mahdal, care a participat în trecut la versiunea cehă a unui show de cofetărie televizat, a ales să facă opusul. Împreună cu mama ei, a perfecționat rețeta de cozonac într-atât încât ar fi păcat să nu o împărtășească.
MOD DE PREPARARE:
- Pregătim maiaua din lapte, drojdie și zahăr. Într-un bol, amestecăm oul, adăugăm făina, maiaua și restul ingredientelor, exceptând untul, untura și stafidele. Frământăm aluatul aproximativ 10 minute. Treptat, incorporăm untul moale și continuăm să frământăm până când aluatul se desprinde de pe pereții vasului (aproximativ 20 de minute). La final, adăugăm stafidele stoarse.
- Lăsăm aluatul să crească timp de aproximativ 3 ore.
- Împărțim aluatul în 6 părți și împletim cozonacul conform instrucțiunilor. Lăsăm să crească pe tava de copt până își dublează volumul.
- Ungem cozonacul cu ou și presărăm migdale pe deasupra. Coacem la 200°C timp de 10 minute, apoi la 150°C timp de 50 de minute.
În timpul coacerii, acoperim cozonacul cu folie de aluminiu pentru a evita să se închidă prea mult la culoare.
-
După coacere, ungem cozonacul cu unt amestecat cu rom.
SFAT DE LA KLÁRA👉 Cum să împletiți cozonacul din șase fâșii? Simplu! Uitați-vă la tutorialul video.
Poftă bună!