Categorie

Săptămâna Patimilor: Cum se numește fiecare zi

Săptămâna Patimilor: Cum se numește fiecare zi

În săptămâna Paștelui, fiecare zi are un nume propriu și este dedicată unei alte activități. Știți ce să mâncați în Joia Verde sau ce să coaceți în Sâmbăta Albă? Vă vom dezvălui cu plăcere.

Pentru săptămâna Paștelui s-a împământenit denumirea de Săptămâna Patimilor, care face referire la relatările biblice cunoscute sub numele de patimi, scrise de apostolii lui Iisus. „Passio” înseamnă în latină suferință.

Săptămâna Patimilor: Cum se numește fiecare zi și ce trebuie făcut corect în timpul ei

Paștele se numără printre cele mai mari sărbători creștine, în timpul cărora se comemorează ultimele zile ale lui Hristos pe Pământ, moartea și învierea Sa ulterioară. Cu diferite grade de intensitate, fără îndoială, majoritatea dintre noi le sărbătoresc, chiar dacă nu se numără printre credincioșii fervenți.


Săptămânii Patimilor i se mai spune și Săptămâna Sfântă și începe cu Duminica Floriilor. Urmează apoi Lunea Albastră, Marțea Cenușie, Miercurea Urâtă, Joia Verde, Vinerea Mare și Sâmbăta Albă. Săptămâna se încheie cu Duminica Paștelui, cunoscută și sub numele de Ospățul Domnesc al Paștelui. Apoi urmează a doua sărbătoare, și anume, desigur, Lunea Roșie (Paștelui) cu tradiționalul „pomlázka”.


Numele fiecărei zile poate că vi le amintiți din memorie, dar știți ce trebuie făcut exact în fiecare zi? Sau de unde și-a primit ziua numele? Vă vom clarifica totul cu plăcere în rândurile următoare.


Duminica Floriilor

Este ziua care marchează intrarea Domnului în Ierusalim. Credincioșii merg la biserică cu ramuri de salcie, care simbolizează biruința vieții asupra morții. Acestea sunt sfințite și păstrate în case ca semn de protecție.


Lunea Mare

Începe curățenia generală a gospodăriei, simbolizând curățirea sufletului. Se spală și se aerisește totul în casă, iar femeile încep pregătirile pentru Paște.


Marțea Mare

Este ziua în care se continuă curățenia, dar și introspecția. Este o zi în care tradiția recomandă să ne pregătim sufletește pentru cele ce urmează.


Miercurea Mare

În această zi se amintește trădarea lui Iuda. Este ziua în care credincioșii merg la biserică pentru spovedanie, curățindu-se spiritual înainte de marele praznic.


Joia Mare

Ziua Cinei celei de Taină. În unele zone ale țării, se obișnuiește ca în Joia Mare să se vopsească ouăle roșii. De asemenea, se aprind focuri în curți sau în cimitire, în memoria celor adormiți.


Vinerea Mare

Zi de post negru pentru mulți credincioși, în amintirea Patimilor și Răstignirii Mântuitorului. În biserici are loc Denia Prohodului, iar oamenii trec pe sub Sfântul Epitaf ca semn de smerenie și credință.


Sâmbăta Mare

Este o zi de liniște și reculegere. Se pregătesc coșurile cu bucate care vor fi sfințite în noaptea de Înviere: ouă roșii, cozonac, pască, vin și carne de miel. Noaptea, credincioșii merg la slujba de Înviere și iau lumină.


Duminica Paștelui

Ziua Învierii Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. După slujbă, credincioșii se salută cu "Hristos a înviat!" și răspund "Adevărat a înviat!". Se ciocnesc ouă roșii și se petrece în familie.


Lunea Paștelui

Este dedicată vizitelor la rude și prieteni. Se păstrează obiceiul udatului (în special în Ardeal), când băieții stropesc fetele cu parfum sau apă, urându-le noroc și frumusețe.


Indiferent de regiunea țării, Săptămâna Mare este o perioadă de curățenie, iertare și renaștere sufletească. Vă dorim să o petreceți cu liniște, credință și bucurie alături de cei dragi!

Sărbătorește Paștele cu produsele noastre de la Grizly!
Am pregătit pentru tine două cutii speciale de Paște, pline ochi cu bunătățile din cămara ursului nostru: nuci crocante, fructe uscate delicioase, ciocolată și multe alte surprize gustoase.

Cutiile pot fi oferite atât celor mici, cât și celor mari – avem două variante potrivite pentru fiecare vârstă și poftă!

Sărbători cu pace și lumină!

Vă place acest articol? Spuneți-le și prietenilor dvs!