Categorie

De ce să consumi fistic? 8+ beneficii pentru sănătate

De ce să consumi fistic? 8+ beneficii pentru sănătate

Dacă cauți o gustare rapidă, sănătoasă și delicioasă în același timp, avem pentru tine o adevărată comoară! Este vorba despre fistic – micile sâmburi verzi comestibile din fructele arborelui de fistic.

Mulți dintre voi asociați fisticul cu Italia de vară. Probabil savurați cu plăcere cafeaua siciliană cu fistic, deserturile cu fistic sau faimosul gelato. Știați însă că această gustare îndrăgită, plină de vitamine benefice, provine din locuri mult mai îndepărtate?

Fisticul poate fi savurat în forma sa naturală, dar și prăjit, dulce sau sărat. Datorită conținutului ridicat de substanțe benefice, este considerat unul dintre cele mai sănătoase fructe cu coajă lemnoasă din lume. 

Ce este fisticul

De ce „fructe cu coajă lemnoasă” între ghilimele? Ei bine, fisticul, de fapt, nu este complet un fruct cu coajă lemnoasă. Acesta face parte din familia caju și, la fel ca acesta, crește pe copaci. Cu toate acestea, este vorba de semințe comestibile, iar arborele de fistic, care produce aceste semințe, este considerat un arbore fructifer.


Cel mai adesea, însă, termenul „fructe cu coajă lemnoasă” este folosit pentru fistic datorită cojii dure, din care se extrag sâmburii verzi și copți. 

Cum se cultivă fisticul


Cu siguranță ați întâlnit în supermarketuri fistic californian. Și, într-adevăr, SUA este unul dintre cei mai mari producători de fistic din lume. Cu toate acestea, originile sale sunt în Orientul Mijlociu și Asia Centrală, în special în Afganistan și Iran. Sunt cunoscute și fisticul turcesc sau cel grecesc.

Fisticul nostru prăjit și sărat Jumbo provine din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre soiul numit Kalleh Ghouchi, cunoscut și sub denumirea de Jumbo. Caracteristica principală a acestui soi de fistic este dimensiunea mare a sâmburilor, cu o formă rotunjită.

Nu există nicio îndoială că fisticul este unul dintre cele mai gustoase fructe cu coajă lemnoasă din lume. În același timp, însă, se numără printre cele mai scumpe. Acest lucru se datorează, în principal, metodei dificile de cultivare. Arborii de fistic încep să rodească, în medie, la 15-20 de ani după plantare și, în plus, doar o dată la doi ani. Într-un singur sezon, un copac poate produce aproximativ 50.000 de fistic, adică aproximativ 50 kg din acest fruct îndrăgit. 

Pe lângă perioada lungă de creștere și maturare, prețul fisticului este crescut și de metoda de recoltare. Fructele coapte sunt recoltate, în cea mai mare parte, manual de către fermieri.


Cele mai bune beneficii pentru sănătate ale fisticului


Când cumperi ingrediente mai scumpe, este firesc să te intereseze mai mult beneficiile lor pentru sănătate. Și nu ar trebui să fie altfel nici în cazul fisticului. Așa cum am menționat deja, lista beneficiilor este extrem de lungă. Să aruncăm o privire asupra celor mai importante!


1. Menține sănătatea sistemului cardiovascular 

Fisticul este plin de potasiu, grăsimi mononesaturate și fibre. Toate acestea ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale și a nivelului sănătos de lipide din sânge, contribuind astfel la funcționarea corectă a sistemului cardiovascular. 

2. Ajută la distribuția corectă a oxigenului 

Fisticul este o sursă bogată de vitamina B6, care sprijină producția de hemoglobină, responsabilă pentru transportul oxigenului în corp.

3. Sprijină digestia sănătoasă

Conținutul ridicat de fibre ajută la prevenirea problemelor digestive, susținând creșterea bacteriilor intestinale benefice.

4. Protejează pielea 

Combinația de vitamine B6 și E are efecte pozitive asupra pielii uscate și iritate.

5. Reduce căderea părului

Căderea părului cauzată de lipsa de biotină poate fi combătută prin consumul de fistic.


6. Menține sănătatea cognitivă

Antioxidanții din fistic contribuie la prevenirea inflamației creierului și la menținerea funcțiilor cognitive.

7. Îmbunătățește vitalitatea sexuală a bărbaților

Conținutul ridicat de arginină ajută în combaterea disfuncțiilor erectile.

8. Eficient în combaterea diabetului

Fisticul reglează nivelul de glucoză din sânge și, datorită conținutului ridicat de fosfor, ajută la prevenirea diabetului de tip 2.





Autorul articolului

Lukáš Pancurák

Sunt pasionat de călătorii, mâncare delicioasă și timp petrecut în companie plăcută. De asemenea, sunt jurnalist și copywriter de mult timp. Când nu explorez locuri noi, probabil scriu și creez conținut. Îmi place să îmi extind cunoștințele în diverse domenii, deoarece cred că viața înseamnă învățare continuă.


Vă place acest articol? Spuneți-le și prietenilor dvs!