Mulți dintre voi asociați fisticul cu Italia de vară. Probabil savurați cu plăcere cafeaua siciliană cu fistic, deserturile cu fistic sau faimosul gelato. Știați însă că această gustare îndrăgită, plină de vitamine benefice, provine din locuri mult mai îndepărtate?
Fisticul poate fi savurat în forma sa naturală, dar și prăjit, dulce sau sărat. Datorită conținutului ridicat de substanțe benefice, este considerat unul dintre cele mai sănătoase fructe cu coajă lemnoasă din lume.
Ce este fisticul
De ce „fructe cu coajă lemnoasă” între ghilimele? Ei bine, fisticul, de fapt, nu este complet un fruct cu coajă lemnoasă. Acesta face parte din familia caju și, la fel ca acesta, crește pe copaci. Cu toate acestea, este vorba de semințe comestibile, iar arborele de fistic, care produce aceste semințe, este considerat un arbore fructifer.
Cel mai adesea, însă, termenul „fructe cu coajă lemnoasă” este folosit pentru fistic datorită cojii dure, din care se extrag sâmburii verzi și copți.
Cum se cultivă fisticul
Cu siguranță ați întâlnit în supermarketuri fistic californian. Și, într-adevăr, SUA este unul dintre cei mai mari producători de fistic din lume. Cu toate acestea, originile sale sunt în Orientul Mijlociu și Asia Centrală, în special în Afganistan și Iran. Sunt cunoscute și fisticul turcesc sau cel grecesc.
Fisticul nostru prăjit și sărat Jumbo provine din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre soiul numit Kalleh Ghouchi, cunoscut și sub denumirea de Jumbo. Caracteristica principală a acestui soi de fistic este dimensiunea mare a sâmburilor, cu o formă rotunjită.
Pe lângă perioada lungă de creștere și maturare, prețul fisticului este crescut și de metoda de recoltare. Fructele coapte sunt recoltate, în cea mai mare parte, manual de către fermieri.
Cele mai bune beneficii pentru sănătate ale fisticului
Când cumperi ingrediente mai scumpe, este firesc să te intereseze mai mult beneficiile lor pentru sănătate. Și nu ar trebui să fie altfel nici în cazul fisticului. Așa cum am menționat deja, lista beneficiilor este extrem de lungă. Să aruncăm o privire asupra celor mai importante!
1. Menține sănătatea sistemului cardiovascular
Fisticul este plin de potasiu, grăsimi mononesaturate și fibre. Toate acestea ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale și a nivelului sănătos de lipide din sânge, contribuind astfel la funcționarea corectă a sistemului cardiovascular.
2. Ajută la distribuția corectă a oxigenului
Fisticul este o sursă bogată de vitamina B6, care sprijină producția de hemoglobină, responsabilă pentru transportul oxigenului în corp.
3. Sprijină digestia sănătoasă
Conținutul ridicat de fibre ajută la prevenirea problemelor digestive, susținând creșterea bacteriilor intestinale benefice.
4. Protejează pielea
Combinația de vitamine B6 și E are efecte pozitive asupra pielii uscate și iritate.
5. Reduce căderea părului
Căderea părului cauzată de lipsa de biotină poate fi combătută prin consumul de fistic.
6. Menține sănătatea cognitivă
Antioxidanții din fistic contribuie la prevenirea inflamației creierului și la menținerea funcțiilor cognitive.
7. Îmbunătățește vitalitatea sexuală a bărbaților
Conținutul ridicat de arginină ajută în combaterea disfuncțiilor erectile.
8. Eficient în combaterea diabetului
Fisticul reglează nivelul de glucoză din sânge și, datorită conținutului ridicat de fosfor, ajută la prevenirea diabetului de tip 2.
Autorul articolului