Alunele de pădure sunt o gustare populară, plină de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Totuși, curățarea lor poate fi uneori complicată. Dacă încă nu știți cum să le decojiți, avem pentru voi câteva sfaturi care vă vor ajuta să realizați acest lucru simplu și rapid.
Când este sezonul alunelor și când ar trebui să fie culese?
Cel mai bine toamna! Alunele se coc la sfârșitul lunii septembrie și începutul lui octombrie, când coaja devine maronie și se desprinde ușor de miez. Momentul optim pentru recoltare este când alunele încep să cadă de pe arbori. Recoltarea prematură poate face coaja mai dificil de separat.
SFAT GRIZLY 👉 Dacă dintr-un motiv oarecare nu vă simțiți în stare să decojiți alunele de pădure sau pur și simplu nu aveți chef să vă apucați de treabă, nu-i nimic. La noi găsiți nu doar alune de pădure clasice, ci și decojite.
Cum să cureți alunele de pădure rapid și ușor
Sfat #1: Prăjirea în cuptor
Încălziți cuptorul la 180 °C și distribuiți alunele pe o tavă. Coaceți-le pentru 5-10 minute. Când începeți să simțiți aroma lor și observați că au început să se întunece și să crăpățeze ușor, sunt gata! Scoateți tava din cuptor și lăsați alunele să se răcorească puțin. Apoi înfășurați-le într-un prosop de bucătărie și frecați-le ușor – cojile ar trebui să se desprindă de la sine.
Sfat #2: Opărirea în apă cu bicarbonat de sodiu
A doua metodă eficientă de a decoji alunele este opărirea. Puneți la fiert un vas cu apă, adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu și aduceți la clocot. Adăugați alunele în apa clocotită și lăsați-le să fiarbă timp de aproximativ 3-5 minute. Apoi scurgeți-le și transferați-le în apă rece. După răcire, coaja se va desprinde ușor.
Sfat #3: Microundele pentru situații urgente
Dacă sunteți într-o mare grabă, puteți pune alunele în microunde la putere maximă timp de 2 minute. Coaja ar trebui să crăpățeze, iar după răcire, va fi ușor de îndepărtat.
Cum să păstrezi alunele decojite
Pentru a preveni râncezirea alunelor curățate, este crucial să le depozitați corect. Recomandăm utilizarea unor recipiente etanșe, păstrate într-un loc uscat și răcoros. Dacă aveți cantități mai mari, puteți să le și congelați pentru a le păstra prospețimea.