Categorie

Cacao se scumpește rapid

Cacao se scumpește rapid

Poate ați observat recent știri despre faptul că prețul la cacao crește rapid. Ca urmare, prețurile ciocolatei și ale altor delicii pe bază de ciocolată sunt în creștere. Ce stă la baza acestei situații?

Cacao devine încet, dar sigur, o marfă destul de rară. O contribuție semnificativă la acest fenomen este adusă de condițiile meteorologice nefavorabile din Africa de Vest, de unde provine aproximativ 70% din producția mondială de cacao. Ghana și Coasta de Fildeș, unde majoritatea plantațiilor de cacao sunt situate, se confruntă cu schimbările climatice și fenomenul El Niño. Acesta din urmă afectează semnificativ clima într-o mare parte din zonele tropicale și subtropicale. În aceste regiuni se întâlnesc ploi puternice, călduri extreme și boli. Toate acestea nu sunt favorabile pentru cacaotieri, care cresc doar într-o zonă îngustă în jurul ecuatorului și sunt foarte sensibili la schimbările de vreme. Astfel, lumea se confruntă cu livrări reduse de cacao pentru al treilea an consecutiv.


Pentru a vă face o idee, nicio altă materie primă nu se scumpește în prezent mai rapid. La începutul anului 2023, o tonă de cacao costa aproximativ 2.000 de dolari, după care prețul a crescut la 8.000 de dolari și în zilele noastre s-a stabilizat la menționatii 10.000 de dolari.

Cacao mai prețios decât aurul

Anul acesta, situația a atins un punct culminant. De la începutul anului, prețul cacao a crescut de două ori, ajungând pentru prima dată în istorie la 10.000 de dolari pentru o tonă de cacao. Comparativ cu anul trecut, acesta reprezintă o creștere de preț incredibilă de 400%. Pentru iubitorii de ciocolată, acestea cu siguranță nu sunt vești bune. Asta înseamnă că prețul ciocolatei și al altor dulciuri pe bază de ciocolată ar putea crește cu zeci de procente. 

Din păcate, scumpirile nu ne-au ocolit nici pe noi, la Grizly, deși am rezistat mult timp. Din acest motiv, multe produse au acum etichete de preț mai mari. Printre acestea se numără migdalele în ciocolată albă și cocos, caju-ul în ciocolată amăruie sau merișoarele în glazură de iaurt.

Ce facem cu asta?

Cu siguranță vă întrebați ce soluții există pentru această situație neplăcută. Din păcate, nu se poate spune cu certitudine, dar există câteva idei. De exemplu, Brazilia și Ecuador, ca alți cultivatori de cacao, încearcă să crească producția de cacao. Totuși, acest proces nu va fi rapid, deoarece un cacaotier nou plantat va începe să producă fructe abia după câțiva ani.


Din acest motiv, pe piață începe să apară un nou trend: producția de ciocolată fără utilizarea cacao. De exemplu, pentru ciocolata amară se folosesc în loc de cacao orzul și carob, un arbore ale cărui fructe sunt păstăi comestibile întunecate cu pulpă dulce și semințe mari, tari, cunoscute sub numele de pâinea Sfântului Ioan sau carob. Există și o alternativă pentru ciocolata cu lapte, care se produce, printre altele, folosind lapte de ovăz uscat și nuci de tigru.



Autoarea articolului

Martina Minaříková

De când am învățat să scriu, practic nu am făcut altceva. La început scriam compuneri la școală, apoi lucrări de seminar la facultate, iar acum am marele noroc că scrisul a devenit, într-un fel, și meseria mea. Scriu despre orice subiect posibil, dar în prezent sunt până peste cap în lumea nucilor, fructelor uscate și cremelor de nuci.

Vă place acest articol? Spuneți-le și prietenilor dvs!