Cacao se scumpește rapid

Poate ați observat recent știri despre faptul că prețul cacao crește rapid. Ca urmare, prețurile ciocolatei și ale altor produse pe bază de ciocolată sunt în creștere. Cacao devine încet, dar sigur, o marfă destul de rară. Ce stă la baza acestei situații?

O contribuție semnificativă la acest fenomen este adusă de condițiile meteorologice nefavorabile din Africa de Vest, de unde provine aproximativ 70% din producția mondială de cacao. Ghana și Coasta de Fildeș, unde majoritatea plantațiilor de cacao sunt situate, se confruntă cu schimbările climatice și fenomenul El Niño. Acesta din urmă afectează semnificativ clima într-o mare parte din zonele tropicale și subtropicale. În aceste regiuni se întâlnesc ploi puternice, călduri extreme și boli. Toate acestea nu sunt favorabile pentru cacaotieri, care cresc doar într-o zonă îngustă în jurul ecuatorului și sunt foarte sensibili la schimbările de vreme. Astfel, lumea se confruntă cu livrări reduse de cacao pentru al treilea an consecutiv.

Anul acesta, situația a atins un punct culminant. De la începutul anului, prețul cacao a crescut de două ori, ajungând pentru prima dată în istorie la 10.000 de dolari pentru o tonă de cacao. Pentru a vă face o idee, nicio altă materie primă nu se scumpește în prezent mai rapid. La începutul anului 2023, o tonă de cacao costa aproximativ 2.000 de dolari, după care prețul a crescut la 8.000 de dolari și în zilele noastre s-a stabilizat la menționatii 10.000 de dolari. Comparativ cu anul trecut, acesta reprezintă o creștere de preț incredibilă de 400%.

Pentru iubitorii de ciocolată, acestea cu siguranță nu sunt vești bune. Asta înseamnă că prețul ciocolatei și al altor dulciuri pe bază de ciocolată ar putea crește cu zeci de procente. Din nefericire, această creștere a prețurilor nu ne-a ocolit nici pe noi la Grizly, deși am rezistat mult timp. Astfel, multe produse afișează acum etichete cu prețuri mai mari. Printre acestea se numără, de exemplu, migdalele în ciocolată albă cu cocos, caju în ciocolată amară sau merișoarele în glazură de iaurt

Ce facem cu asta?

Cu siguranță vă întrebați ce soluții există pentru această situație neplăcută. Din păcate, nu se poate spune cu certitudine, dar există câteva idei. De exemplu, Brazilia și Ecuador, ca alți cultivatori de cacao, încearcă să crească producția de cacao. Totuși, acest proces nu va fi rapid, deoarece un cacaotier nou plantat va începe să producă fructe abia după câțiva ani.

Din acest motiv, pe piață începe să apară un nou trend: producția de ciocolată fără utilizarea cacao. De exemplu, pentru ciocolata amară se folosesc în loc de cacao orzul și carob, un arbore ale cărui fructe sunt păstăi comestibile întunecate cu pulpă dulce și semințe mari, tari, cunoscute sub numele de pâinea Sfântului Ioan sau carob. Există și o alternativă pentru ciocolata cu lapte, care se produce, printre altele, folosind lapte de ovăz uscat și nuci de tigru.

Comentariile și recomandările dumneavoastră

Nu au fost adăugate recenzii la acest articol

Încărcare produse
© 2014–2024 GRIZLY.ro - Toate drepturile rezervate | Politica privind cookie-urile
Creat de

Sunt nou/nouă aici

Cu Premium obțineți:

Ikonka visačky

Prețuri mai avantajoase

Pentru produsele TOP selectate

Ikonka náklaďáku

Transport gratuit

Începănd de la 200 lei

Ikonka dárku

Avantaje VIP

Garanție de satisfacție 100 %

Vreau să devin membru premium
Adresare

Vă mulțumim că alegeți să mergeți pe calea sănătoasă a vieții cu noi!

Vă rugăm să confirmați înregistrarea dând clic pe linkul pe care îl veți primi la adresa de e-mail introdusă.

Prin confirmare, sunteți de acord cu prelucrarea datelor personale

z Făcând clic pe „Creați un cont”, sunteți de acord cu Politica de confidențialitate a se Termeni și condiții.
Protejat de reCaptcha de la Google | Politica de confidențialitate | Termeni și condiții